Tools

Building Technologies SverigeBuilding Technologies Sverige

Site ExplorerSite Explorer

Scandic Grand Central

– Siemens levererar brand- och utrymningslarm

Om Scandic

Scandic är Nordens ledande hotellkedja med 159 hotell i nio länder. Sammanlagt arbetar 6600 medarbetare för att göra resande bekvämt och möjligt för många människor. Gästerna kommer från hela världen och representerar både semester- och affärsresenärer.


Bakgrund och behov

Scandic har alltid legat i framkant vad det gäller miljö- och säkerhetsarbete på de hotell där man är verksam. Under 2004 genomförde man en omfattande upprustning av brand- och utrymningslarm tillsammans med Siemens på ett tjugotal hotell runt om i landet. Vidare så har en standard upprättats för att få optimal funktionalitet av brand- och utrymningslarmen utifrån byggnadens utformning.

Utbildning är också en viktig del i säkerhetsarbetet där Scandic löpande tränar sin personal inom området. Utifrån detta ställs det krav på ett modernt och flexibelt system som skall klara av att särskilja på riktiga brandfenomen och störningar som t.ex. stekos, cigarettrök och vattenånga för att undvika onödiga larm och utrymningar av hotellen.

Lösning

Siemens har levererat brandlarmsystem Sinteso FS20, vilket har en flexibel systemuppbyggnad som matchar kraven fullt ut. Detektorer och akustiska larmdon installeras på samma slinga vilket ger en kostnadseffektiv lösning. Utrymningslarm med talat meddelande är installerat i publika delar såsom lobby, restaurang och konferensdelar. För att matcha designkraven från hotellet så har även både detektorer och högtalare lackerats för att smälta in i miljön på bästa sätt. Totalt har ca 1000 detektorer, 40 larmknappar och 117 högtalare installerats på fem våningsplan.

Vinst

Människor i fastigheten är säkra och tillgångar och processer skyddas.

Kunden säger

- Vi är mycket nöjda med Siemens som leverantör då de visat stor förståelse och gjort anpassningar till de speciella krav vi hade gällande fastigheten. Vi ser Siemens som en partner där vi tillsammans arbetar mot en säker framtid utan avbrott i vår verksamhet, säger Lars Sandberg, General Manager Scandic Grand Central.