Siemens Sverige

Effektiv kollektivtrafik helt utan utsläpp

En energieffektiv kollektivtrafik med låga utsläpp kräver en välfungerande laddningsinfrastruktur. Vår lösningar för elbussar gör laddningen effektivare och billigare, och användningen av förnybara energikällor eliminerar alla lokala utsläpp av bl.a. koldioxid samt minskar ljudnivån.
Vår nedsänkbara strömavtagare är ett snabbladdningssystem som kan monteras på en stolpe eller på taket till en busshållplats. Den här flexibla, externa laddlösningen kan användas med flera olika busstyper och nätstandarder. Tanken bakom strömavtagaren är att, t.ex. på en terminal, ladda batterierna tillräckligt för att bussarna ska kunna köras till nästa laddstation, helst till nästa terminal. För en helautomatisk laddning körs elbussen in under laddstationen. Därefter sänks strömavtagaren ned på kontaktledningarna.

Fördelar i korthet:

  • Trådlös kommunikation via Wi-Fi IEE 802.11a baserat på ISO 15118

  • Fyrpolig strömavtagare; PE-skydd/isolering

  • Helautomatisk anslutning och laddning

  • Laddningskapacitet: 150, 300 och 450 kWExempel på framgångsrika kundprojekt

Elhybridbussar rullar i Stockholm

SL trafikerar sträckan mellan Ropsten och Karolinska Institutet med elhybridbussar. Bussarna kan snabbladdas på bara sex minuterGöteborg får sin första elektrisk busslinje

Den nio kilometer långa sträckan trafikeras av tre eldrivna bussar och sju laddhybridbussar som går på el cirka 70 procent av sträckan.