Webbinarier hösten 2017

Fördjupa dig inom olika teman och hör våra experter berätta mer om produktnyheter samt tips & tricks. Passa på att under en kort tid få möjlighet till löpande fördjupning inom olika områden!

Webbinarier hösten 2017

Teknisk Support, supportportalen, nyhetsbrev samt hur man hittar och kan anpassa sina sidor

Detta webbinarium ger en översikt av möjligheter till hjälp och självhjälp för tekniska frågor. Vi kommer även visa hur man automatiskt få uppdateringar på områden man själv är intresserad av.
Siemens Industry erbjuder alla sina kunder möjlighet till fri teknisk support i upp till en timme. Vi visar hur man på ett effektivt sätt registrerar sitt ärende för att få bra och snabb hjälp och för att ärendet ska hamna hos rätt tekniker och grupp.
På Siemens Industrys supportsidor SIOS finns det många möjligheter att söka information på egen hand, man hittar även certifikat, manualer, ritningar, nyhetsinformation och teknisk information för olika produkter. Man kan också få tips och råd genom applikationsexempel och FAQ. På Forumet kan man fråga andra användare av Siemens produkter om tips och råd. Vi kommer även visa hur man kan samla ihop och spara ner dokumentation för till exempel ett projekt.

Tid: 8 september kl 10.00 (30min)

Presentatör: Eva Eliopoulos, Gruppchef Teknisk Support

Anmäl dig här


Tidigare webbinarier

Digitalisering för processindustrin fortsätter med nya version 9 av styrsystemet PCS 7

En av hörnstenarna för en lyckad digitalisering är kommunikation och det gäller även vertikal integration ner på fältnivå. I Siemens styrsystem PCS 7 V9 använder vi ProfiNet ihop med de nya innovationerna på I/O-nivå vilket ger riktigt bra förutsättningar att digitalisera ner på fältnivå.
Under detta webbinarium kommer ni att kunna ta del av nyheterna i styrsystemet PCS 7 version 9 vilket bl.a. innefattar:

 • ET200 SP HA

 • CFU (Compact Field Unit)

 • Utökad skalbarhet i CPU410

 • Nya funktioner i mjukvaran som underlättar både under utveckling och i drift.

Presentatör: Mikael Börjesson, Produkt- och marknadsansvarig PCS 7, S7-400, Process Safety, SIMIT

Titta på webbinariumBatchrelaterad loggning och reporting med WinCC

I en del projekt finns det ett behov av att kunna logga historik, såsom larm/trenddata med mera, till en databas samt att ha informationen sparad och relaterat mot ett batch-ID eller jobbnummer. Under detta webbinarium visar vi möjligheterna med att göra detta tillsammans med Siemens HMI-plattform WinCC. Vi går även igenom på vilket sätt man kan skapa och generera rapporter. De mjukvaror vi går igenom heter PM-Control & PM-Quality och är branschneutrala men används mycket inom läkemedels- och livsmedelsindustrin.

Presentatör: Jos Klein-Woud, Produkt- och marknadsansvarig WinCC och IPC

Titta på webbinarium


Framtidens industriella nätverk

Digitaliseringen är här och kommer att påverka oss alla på olika sätt och i olika takt. Det kommer att innebära högre datahastigheter och bandbredder i våra industriella nätverk. Förutom problem med att uppnå den högre bandbredden, så påverkas överföringen av yttre störningar och störningar mellan kablarna.
Detta webbinarium kommer handla kort om installationsstandarden och vad vi bör tänka på när vi installerar ny infrastruktur i våra fabriker.

Presentatör: Peter Appelquist, Promotor för Industrial Coummnucation & Identification

Titta på webbinariumHur funkar startdrive S120 i TIA Portal?

TIA Portal är Siemens plattform för integrerade automationslösningar och som bland annat bildar ett ramverk för PLC, HMI och drivteknik. Siemens drivsystem Sinamics integreras via mjukvaran Startdrive och hanterar idag frekvensomriktarna Sinamics G. För Sinamics S120 har man länge varit hänvisad till starter som det enda verktyget för idriftsättning, diagnos och service. I och med Startdrive V14 har en version med begränsad release för just Sinamics S120 tagits fram. För att du ska få en känsla av vad som är på gång kommer vi under detta webbinarium att göra en livedemonstration av Startdrive S120. Hur funktionaliteten ser ut idag och vad du kan förvänta dig av mjukvaran framöver. Missa inte detta spännande webbinarium och få en inblick i framtidens engineeringssystem för innovativ drivteknik.

Presentatör: Stefan Käck Produkt- och marknadsansvarig Simotion och S7-1500T

Titta på webbinariumFrekvensomriktarmodellerna SINAMICS G120C och SINAMICS G120P – nu med utökade funktioner och möjligheter

Under detta webbinarium tittar vi närmare på våra modeller för vanligt förekommande drifter som exempelvis pumpar, fläktar, transportörer och omrörare. Vi kommer även att prata kring de nya möjligheter som ges när modellserierna utökas med bredare effektområden och matningsspänningar.

 • Vad innebär de nya säkerhetsfunktionerna som är inbyggda i dessa frekvensomriktare och hur kan du flexibelt nyttja de inbyggda säkerhetsfunktionerna?

 • Vilka nyheter och förbättringar har kommit med den senaste versionen av automationsportalen TIA Portal V14 och integrationen med Simatic PLC.

Presentatör: Nichlas Östman, Produkt- och marknadsansvarig Standardomriktare SINAMICS G

Målgrupp för webbinariet för distributörer
Målgrupp är främst distributörer men alla är välkomna att lyssna. Fokus är därför mindre på teknik och mer på fördelarna med Siemens frekvensomriktare Sinamics G120C och Sinamics G120P


Hemligheterna i Siemens IO-moduler
Det finns många fler funktionaliteter än man kan ana i Siemens IO-moduler. Under detta webbinarium går vi bland annat igenom funktionerna snabbräknare, pulsförlängning och oversampling.

Presentatör: Ralf Folke, Produkt- och marknadsansvarig Simatic S7-1500

Målgrupp är främst distributörer och fokus på webbinariet är därför mindre på teknik och mer på fördelarna med Siemens IO-moduler.
Tips & trix för projekteringsplattformen TIA Portal – del 2


Under detta webbinarium fortsätter vi att gå igenom konceptet med TIA Portal och visar bibliotek med olika färdiga funktioner och diagnostik i S7-1500 i TIA Portal.

Presentatör:
Mikael Öhman, Produktspecialist
Tips & trix för projekteringsplattformen TIA Portal – del 1


Under detta webbinarium visar vi konceptet med TIA Portal Multiuse där du får ta del av hur du skapar ett fleranvändareprojekt samt jobbar i lokala sessioner. Vi går även igenom hur användarna checkar in och ut block och synkroniserar sitt projekt samt vilken betydelse flaggorna och symbolerna har i ditt projekt.

Presentatör: Mikael Öhman, produktspecialist                  

Mikael Öhman
Logisk simulering med smarta mjukvaran SIMIT

Inom digitaliseringen är simulering och virtuell idriftsättning en viktig del. Under detta webbinarium går vi igenom vår smarta mjukvara, SIMIT, som hjälper både process- och tillverkningsindustrin att bli mer effektiv, bättre förberedd, mer konkurrenskraftig och mer lönsam.

• Hur kan jag göra min enginering snabbare?
• Hur kan jag testa av logik, förreglingar, säkerhetskretsar (safety), sekvenser och HMI innan systemet finns i verkligheten?
• Hur kan jag felansätta hårdvara utan att den finns i verkligheten?
• Hur kan jag förkorta idriftsättningstiden?
• Hur kan vi minimera stopptiden vid införandet av en ny lösning?
• Hur kan jag förbättra kvaliteten på mitt projekt och reducera antalet eventuella tankevurpor?
• Hur kan jag förbereda och träna drift och operatörer på det nya systemet för att producera fullt så fort som möjligt?

Vill du veta mer om SIMIT? Läs gärna mer på siemens.com/simit

Presentatör: Mikael Börjesson, Produkt- och marknadsansvarig PCS7
MindSphere – Siemens plattform för Internet of Things (IoT)

Digitala tjänster är en naturlig del av våra privata liv och nu är dessa tjänster även på intåg inom industrin. Intresset för molntjänster inom industrin blir allt större – alla vill använda sin data på ett smartare sätt. Öppna gränssnitt och enkel uppkoppling till industriella moln kommer att vara en förutsättning för att skapa nya affärsmodeller och servicekoncept.

Presentatör: Rikard Skogh - Plant Data Services


Smidiga lösningar för ökad digitalisering med Siemens startapparater

Upptäck vår smidiga och kompakta lösning med motorstartare ET200SP och SIRIUS Act via Profinet

• ET200SP motorstartare upp till 5,5kW – genomgång av hur lösningen ser ut.
• För standardapplikationer eller säkerhetsapplikationer upp till SIL3 PLe
• Omfattande driftinformation och diagnostik för ökad transparens samt reducerade stilleståndstider.
• Effektiv konfigurering i TIA Portal

• SIRIUS Act tryckknappar med kommunikation via Profinet/Profisafe – genomgång av hur lösningen ser ut
• Minimal tråddragning som sparar montagetid och reducerar felkällor
• Effektiv konfigurering i TIA Portal
• Stor flexibilitet om ändringar eller tillägg behöver göras.

Presentatör: Joakim Hagernäs Produkt- och marknadsansvarig start- och lågspänningsapparater

Titta på webbinarium

Titta på webbinarium (främst för distributörer)
Målgrupp är främst distributörer och fokus på webbinariet är därför mindre på teknik och mer på fördelarna med Siemens startapparater.Möjligheterna med motion control i S7-1500 och kopplingen mot SINAMICS drivsystem

Hur integrerar vi motion control-funktioner i PLC-världen? Vilka fördelar får vi och hur ser verktygen ut? Under det här webbinariet berättar vi om möjligheterna med motion control i S7-1500 och de utökade möjligheterna i S7-1500T samt visar kopplingen mot SINAMICS drivsystem.

Presentatör:
  Stefan Käck Produkt- och marknadsansvarig Simotion och S7-1500T

SINAMICS V90/SINAMICS S120 – Low- och Highend servosystem

På detta webbinarium tittade vi på vilket servosystem som är optimalt för applikationen.
När är ett low-end servosystem som SINAMICS V90 ”tillräckligt bra”? Vad skiljer i funktioner och engineering? Hur gör jag med Safety? Kan jag integrera med överordnat system?
Presentatör: Dag Bauer, Produkt- och marknadsansvarig Servosystem SINAMICS S
TIA Portal V14, Safety
Webbinarium om alla heta nyheter inom TIA Portal V14 och Safety.

 • Multi using engineering

 • Text

 • Share device

 • Know how protection och fjärrstyrning av safetyblock

 • Gör din modulära maskin

Presentatör: Patrik Moberg, Produkt- och marknadsansvarig systemsäkerhet

Nya funktioner för HMI – TIA Portal V14 HMI, ProDiag, SiVarc

Med TIA Portal version 14 kommer en rad nya intressanta funktioner för HMI.
Vad sägs om:

 • Gratis webbfunktionalitet i Comfort Panels

 • Sm@artService i Basic Panels 2nd generation

 • Möjliget att ladda projekt med USB- och SD-minnen

 • Utökad processdiagnostik med nya optionen ProDiag

 • Automatgenerering av HMI med SiVArc

Missa inte detta webbinarium som tar ditt HMI till nya höjder!

Presentatör: Daniel Bodewall, Produkt- och marknadsansvarig HMI och IPC

TIA Portal V14 Step7, multi user, PLC-SIM adv

TIA Portal – en enda plattform för alla automationsuppgifter
På detta webbinarium går vi igenom nyheterna i en av världens mest kraftfulla programmeringsmjukvaror. Vi tittar på den första releasen av Multiuser engineering, den nya add on:en till TIA Portal V14 som möjliggör att flera personer kan projektera i samma projekt samtidigt.

Vi tittar även på PLCSIM Advanced som är mer än en PLC-simulator och som möjliggör att man på ett enkelt sätt kan simulera hela sin styrning. På så sätt kan man få en digital tvilling till sin styrning.

Presentatör: Ralf Folke, Produkt- och marknadsansvarig Simatic S7-1500


       


Nyheter på mässan Scanautomatic & Processteknik 2016

Få en inblick i teman och de senaste produktnyheterna på mässan Scanautomatic & Processteknik i Göteborg. Du kommer bland annat få veta vad vi visar i vår monter och vad du absolut inte får missa på årets mässa.

Presentatör: Henrik Montalvo, Försäljningschef Digital Factory & Process Industries and Drives

Anmäl dig här
Få en första inblick i nya versionen TIA Portal V14

TIA Portal – en enda plattform för alla automationsuppgifter
På detta webbinarium ger vi dig en första inblick i den senaste versionen av TIA Portal samt kortfattad information kring alla de nya funktioner som TIA Portal V14 har. Med TIA Portal V14 tar vi även nästa steg i digitaliseringen och Industri 4.0.

Vi presenterar höstens program för TIA Portal V14 och kommer mer ingående och i detalj presentera de olika delarna och funktionerna i TIA Portal V14. Varför inte ta chansen att redan nu lyssna på ett smakprov på hur TIA Portal kan hjälpa dig att bli effektiv och ta ytterligare ett steg i digitaliseringen?

Presentatörer: Till vänster: Daniel Bodewall, Produkt- och marknadsansvarig HMI och IPC
Till höger: Joakim Jönsson, Produkt- och marknadsansvarig Simatic S7-1200

SIMATIC WinCC V7.4 – ännu effektivare Engineering och Runtime

I detta webbinarium går vi igenom de senaste nyheterna med WinCC V7.4 och möjligheten att ha anläggningsinformationen tillgänglig oavsett var i världen man befinner sig.
Denna version innehåller många nya möjligheter med bland annat mer multi touch support, hantering av större system, den senaste versionen av SQL-server och support för senaste windows operativen.

Presentatör: Jos Klein-Woud, Produkt- och marknadsansvarig WinCC och IPC

Jos Klein-Woud
Drivsystemet SINAMICS S120 – komplett och kompetent motorstyrning

Ta del av nya funktioner och lösningar för multi-axissystem. Vi visar hur enkelt det är att integrera med TIA Portal. Färdiga lösningar för olika applikationer såsom renewables och gearing/camming presenteras och vi går igenom nyttan med dessa.

Presentatör: Dag Bauer, Produkt- och marknadsansvarig Servosystem SINAMICS S

Dag Bauer
Nyheter inom processautomation

Vi har fokus på digitalisering inom processindustrin. PCS 7 och SIMIT är viktiga beståndsdelar för att göra detta möjligt. Vi går igenom nyheter i senaste versionen av PCS 7 (v8.2) och även vår simuleringsmjukvara SIMIT som ger fördelar under flera delar i en anläggnings livscykel.

Presentatör: Mikael Börjesson, Produkt- och marknadsansvarig PCS 7, S7-400, Process Safety, SIMIT

Mikael Börjesson
Industry goes app
Alla använder smartphone och läsplatta idag för många olika ändamål. Här visar vi en del av utbudet på smarta appar som gör automation med Siemens ännu lättare!

Presentatör: Jos Klein-Woud, Produkt- och marknadsansvarig WinCC och IPC

Jos Klein-WoudHjälpmedel för att förenkla produkturval och dokumentationsinsamling

SIRIUS start- och lågspänningsapparater, SIMOCODE motorhanteringssystem, SENTRON lågspänningsapparater, SIMATIC PLC, HMI och distribuerade IO, SCALANCE nätverksprodukter, SINAMICS frekvensomriktare.

 • Vill du ha tips på hur du enkelt väljer ut rätt produkt?

 • Lägger du för mycket tid på att hitta rätt dokumentation?

 • Letar du snabbt och enkelt rätt på datablad, certifikat, manualer, produktbilder, kretsscheman etc. för våra olika produkter?

Om du svarat JA eller NEJ på ovan frågor kan detta vara en intressant genomgång för dig.

Presentatör: Joakim Hagernäs, Produkt- och marknadsansvarig Lågspänning
Safety, security och usability med TIA Portal
Maskinsäkerhetsfunktioner i Sinamics drivsystem och Simatic styr- och HMI-system med Safety Advanced TIA Portal samt securityaspekter.

Presentatör: Patrik Moberg, Systempromotor Safety Advanced i TIA Portal, Simatic & Sinamics Safety Integrated
Nyheter inom SIMATIC S7-1200
För mindre till medelstora automationslösningar är Simatic S7-1200 ett perfekt plc-system. Möjligheterna är stora tack vare många smarta funktioner ombord och tillgången till en mängd olika expansionsmoduler skapar flexibilitet.
I denna presentation går vi igenom några av de nya funktionerna som släppts för S7-1200 i samband med TIA Portal V13 SP1 samt produktnyheten S7-1200 som Failsafe.

Presentatör: Joakim Jönsson, Produkt- och marknadsansvarig Simatic S7-1200
Nätverksövervakning med SINEMA Server, Industrial Ethernet/PROFINET-nätverk

Få en inblick i SINEMA Server – en lösning från Siemens för konstant nätverksövervakning, igenkännande av topologi, omfattande diagnostik och rapporteringsfunktioner.

Presentatör:

Christoffer Karlsson,
Produkt- och marknadsansvarig Simatic NET och RFID
SIMATIC HMI i TIA Portal – effektivitet på en ny nivå

Få en inblick i hur du kan generera din HMI-applikation snabbare och enklare än förr samt hur du skapar en innovativ design och skapar en enkel styrning för operatören. Vi visar också hur du minskar stillestånd och underlättar för servicepersonal.

Presentatör:

Daniel Bodewall, Produkt- och marknadsansvarig HMI och IPC
Nyheter på mässan SPS IPC Drives 2015

Få en inblick i teman och de senaste produktnyheterna på mässan SPS IPC Drives 2015 i Tyskland. Du kommer bland annat få veta vad vi visar i vår monter och vad du absolut inte får missa på årets mässa.

Presentatör:

Göran Persson, Divisionschef Process Industries and Drives