Siemens Sverige

Stärkande automationssatsning med Siemens ska få Elektroskandia att växa

Hög automationsgrad i nya centrallagret och kompetenssäkring inom automation och digitalisering – stärkande satsning med Siemens ska ge högre effektivitet och produktivitet och få Elektroskandia att växa.

Det helautomatiserade kranlagret styrs av Siemens styrsystem.

Elektroskandia satsar! I mars stod det 43 500 m² stora och sprillans nya centrallagret i Örebro klart, en högautomatiserad distributionscentral med 51 lastbilsportar och kapacitet att hantera 350 ton gods in och ut om dagen.

Automation från Siemens

Daniel Lundquist, promotor för industriell automation på Elektroskandia, Anders Josefsson, gruppledare på Elektroskandia, Håkan Svärd, marknadschef för Elinstallation och Automation på Elektroskandia, och Mats Radhammar, försäljningsansvarig för grossistförsäljning på Siemens.

Automationslösningen för anläggningen med helautomatiserat höglager, kranar, bansystem, maskiner för plockning, kartongresning, lockmatning et cetera har levererats av Knapp. Här används Siemens felsäkra styrsystem med integrerad säkerhet, HMI-paneler, nätverkskommunikationsprodukter, digitala multimätare för energieffektivisering med mera för att få en så effektiv och produktiv anläggning som möjligt.

Elektroskandia är en av Siemens rikstäckande grossister som lagerför Siemens produkter inom automationssystem, drivteknik, installationsteknik och lågspänning.

– Det nya lagret är en viktig stomme för marknadens bästa logistiklösning och hjälper oss i vår satsning på industriell automation, säger Håkan Svärd, marknadschef för Elinstallation och Automation på Elektroskandia.

Tekniskt djup

I väntan på att fyllas.

Med effektivt logistikkoncept och god produktkunskap ska Elektroskandia se till att rätt produkt når rätt kund på rätt plats vid rätt tillfälle.

– I vår position mellan tillverkare och slutkund vill vi vara mer än en passiv länk i en kedja. Vi vill bidra till att öka effektiviteten och därmed lönsamheten hos våra kunder. Vi har avdelningar med personal som har gedigen teknisk kompetens och djup kunskap om de produkter vi säljer. De ger snabbt svar på frågor och kan sätta in produkterna i ett sammanhang, säger Håkan Svärd.

– Vi växte ur den gamla anläggningen. Nu får vi effektivare processer, bättre leveranskvalitet och kan lättare utveckla nya logistikkoncept. Med det nya centrallagret kan vi öka effektiviteten och produktiviteten ytterligare och fortsätta vara en konkurrenskraftig partner för framtiden. För oss är Siemens en viktig partner både lokalt och internationellt.

Stärker kompetensen

Daniel Lundquist
Daniel Lundquist har många års erfarenhet av automation på Siemens och ska hjälpa till att höja kompetensen inom Elektroskandia.

I den nya satsningen ingår att stärka kompetensen inom automation. Som ett led i detta har Daniel Lundquist, tidigare inom Siemens, anställts som promotor inom industriell automation för att lyfta kompetensen inom organisationen, hjälpa säljarna och vara ett stöd i komplexa affärer.

– Vi ska växa inom automation och min roll är att vara en drivande faktor, såväl internt som externt. Det gäller bland annat att höja kompetensen med hjälp av utbildningar och se till att våra säljare har rätt hjälpmedel som kan underlätta vardagen, som till exempel Siemens smarta digitala verktyg. Industriell automation är en stor och växande marknad och allt fler talar om IoT och Industri 4.0, där allt kretsar kring intelligenta produkter som aktiva informationsbärare. Vi ska vara en av de ledande leverantörerna på området och då måste vi se till att vi kan vad vi pratar om, säger Daniel Lundquist.

– Vi har en häftig spännvidd i sortimentet och det är en väldigt snabb teknisk utveckling inom många av våra produktområden. Vi arbetar mycket med att försöka fånga upp marknadstrender både inom tjänster och produkter och måste se till att vi är uppdaterade på det senaste. Tillsammans med Siemens utarbetar vi gemensamma koncept för både dagens och framtidens teknologi där digitalisering är en viktig del, säger Håkan Svärd.

– Kompetenshöjning inom automation och digitalisering är viktigt för hela industrin. Samarbete för att stärka det tekniska kunnandet kommer att vara nyckelfaktor för framgång, säger Mats Radhammar, försäljningsansvarig för grossistförsäljning på Siemens.

2017-03-07 | Author: Ann-Louise Lindmark, Siemens Automationsnytt