Smart teknik från Siemens hjälper Spendrups förverkliga hållbar vision

För att kunna framställa nyskapande produkter vill Spendrups ha nyskapande teknik. Ett vägval har gjorts: Siemens används i nya ombyggnadsprojekt.

returglassorteringsanläggningen
Allt returgods till Spendrups kommer nu till den nya returglassorteringsanläggningen: osorterat in, sorterat ut. Robotpalleteringen, som har byggts av Kopparbergs Robot-Teknik, har I/O i varje robot för signalutbytet och I/O i panelen.

Under de senaste åren har miljardinvesteringar gjorts i det svenska familjebryggeriet Spendrups anläggning i Grängesberg. Här grundades Spendrups första bryggeri redan 1897. Idag har Sveriges största bryggeri även blivit ett av Europas modernaste.

– Vi investerar i modern utrustning. Stillestånd är detsamma som tillbakagång, som PO Spendrup brukade säga.

Magnus Persson, projektledare Process & Automation på Spendrups, citerar farfadern till nuvarande vd:n Fredrik, fjärde generationen Spendrup.

Kreativitet, skaparkraft och hantverksskicklighet står i centrum för Spendrups liksom målet att uppnå en fossilfri produktion.

– Vi rör oss nu snabbt mot vår vision om att bli klimatneutrala. Vi är redan idag ledande på ekologisk öl och har byggt Sveriges mest klimatsmarta bryggeri. Då behövs smart teknik, säger Magnus Persson.

Snabba maskinomställningar

flaskbanan
På flaskbanan går bruna, gröna och genomskinliga 33 cl-glasflaskor. En sorteringsmaskin, Krones, sorterar färgade, genomskinliga respektive okända flaskor åt olika håll. Styrningen har nu blivit bättre och linjen går dessutom tystare. Efter sorteringen tvättas flaskorna i lutbad och etiketter tas bort.

Spendrups står för en tredjedel av den svenska ölmarknaden. I sina tre bryggerier produceras över 400 miljoner liter dryck om året för varumärken som Norrlands Guld, Mariestads, Heineken, Loka, Briska, Nygårda och Schweppes. Nya produkter tas ständigt fram i utvecklingsbryggeriet på huvudkontoret i Vårby.

Så många olika varumärken och sorter kräver hög flexibilitet med snabba omställningar i maskinerna.

– För att framställa nyskapande produkter måste vi ha nyskapande teknik. Vi vill ha den bästa tekniken. Vi vill ju framställa bra grejer och därför satsar vi också på bra teknik, sager Håkan Dahlman, automationstekniker på Spendrups.


Vi vill ha den bästa tekniken

Totally Integrated Automation

Peter Nordin, försäljningsingenjör på Siemens, Håkan Dahlman, automationstekniker på Spendrups, och Magnus Persson, projektledare Process & Automation på Spendrups

Spendrups har gjort ett vägval och satsar på Siemens styrsystem i alla ombyggnadsprojekt. När en returglassorteringsanläggning skulle byggas om var därför valet lätt.

Den gamla sorteringsanläggningen byggdes 1988 inne i bryggeriet. För att få mer plats i bryggeriet för en ny kombilinje för både retur- och engångsglas flyttades returglassorteringen ut till en ny lokal och den tidigare ganska klumpiga sorteringslinjen byggdes om till en mer kompakt.

– Vi byggde om lokalen och konstruerade och byggde hela linjen själva, säger Magnus Persson stolt, vilket han kan vara eftersom det är han och Håkan Dahlman som har designat och gjort all programmering.

Den gamla Simatic S5-styrningen byttes till felsäkra Simatic S7-1500F. Även Siemens frekvensomriktare – 30 stycken Sinamics G120C – liksom HMI, lågspänningsapparater, nätaggregat och nätverksswitchar valdes, där kommunikation sker via Profinet och engineeringen gjordes i automationsplattformen TIA Portal.

Snabbt och smidigt med integrerad säkerhet

Snabbt och snyggt montage som sparar tid.

Snabbt – och snyggt – montage i skåpen sparade mycket tid för Spendrups när skåpen byggdes.

– Installationen gick jättesnabbt. Det är mycket mindre tråd i skåpen nu. Att säkerheten är integrerad gör det riktigt smidigt. Det är ett stort hopp teknikmässigt sett. Diagnostikmöjligheterna är fantastiska, säger Håkan Dahlman.

De små motorstartarna Simatic ET 200SP är både små, snygga och smidiga.

– Det var bara att klicka i så var det klart. Det är riktigt snyggt i skåpen. Men motorstartare, frekvensomriktare och strömförsörjning kan vi nu återställa från panelen så ingen behöver egentligen längre öppna elskåpen, säger Håkan Dahlman nöjt.

2017-12-20 | Author: Ann-Louise Lindmark, Siemens Automationsnytt